A dzisiaj coś z zupełnie innej beczki!
Idą święta, więc myślę, że mogę sobie na to pozwolić :)
Przepis stary bardzo?
Nie znam lepszego przepisu na placek jabłkowy z kruchego ciasta! Zawsze go lubiliśmy, ale przez ostatnie miesiące jest po prostu hitem :) Wbrew pozorom wcale nie zajmuje tak dużo czasu... Polecam serdecznie!
Składniki:
40 dag mąki pszennej (2 i 2/3 szklanki)
20 dag cukru pudru (1 szklanka)
5 jajek
cukier waniliowy
proszek do pieczenia
1 margaryna
10 sporych jabłek (jakieś 2kg)
1 szklanka cukru kryształu
1 kisiel wiśniowy
Jabłka. Ważne, by były kwaśne (polecam szarą renetę). Kiedy już przygotujemy jabłka (obierzemy i utrzemy), ja podsmażam je na patelni, bo bywa, że w pieczeniu nie upieką się tak jak należy.
1. Na stolnicy posiekać twardą margarynę (z lodówki) z mąką.
2. Dodać: cukier puder, 4 żółtka i 1 całe jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
3. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części (ja zawsze do spodniej warstwy biorę 2/3, a do wierzchniej 1/3 całości, by mi spód nie przemakał od jabłek:)
4. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki.
5. Większą część można również włożyć do lodówki na jakiś czas, ale nie ma takiej konieczności, zatem...
6. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blachę.
7. Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy je cynamonem.
8. Z 4 białek które nam pozostały ubijamy pianę, dodajemy cukier kryształ (niecała szklanka) oraz kisiel.
9. Pianę wykładamy na jabłka.
10. Ciasto z lodówki skubiemy na drobne kawałeczki i rozkładamy równo na całej powierzchni.
11. Wkładamy do piekarnika na 50 minut (nigdy nie wiem jaka temperatura jest optymalna.. wszystko jest kwestią piekarnika.. zazwyczaj ustawiam na 150st. z termoobiegiem, a później zwiększam, zmniejszam.. tak, by ciasto wytrzymało w piekarniku te 50 minut) :)
12. Wyciągamy z piekarnika, a gdy troszkę przestygnie wyjmujemy z blachy i... ZJADAMY! :)
Smacznego! :)
Ja robię taką samą szarlotkę :-)
OdpowiedzUsuńjest pyszna i polecam ją z całego serca.
Pozdrawiam serdecznie.
Cieszę się ogromnie :) Pozdrawiam ciepło
Usuń